Het goud van de Koningssloep

In september 2014 kon je in Het Scheepvaartmuseum een uniek kijkje achter de schermen van de restauratie van de Koningssloep ervaren.

Vijf dagen lang tussen 9.00 en 17.00 uur is restaurator Ton van Loon live in het museum aan het werk aan de vergulde gevleugelde godinnen die normaal gesproken de Koningssloep sieren.

koningssloep-hoort-bij-nederland-784Elke dag is er om 11.00 uur, om 13.00 uur en om 15.00 uur een specialist van Het Scheepvaartmuseum aanwezig om je in meer detail te vertellen over de historie van de Koningssloep, over de bijzondere vergulde beelden die de sloep sieren en over de restauratiewerkzaamheden aan de Koningssloep zelf, tijdens Verhaal op zaal: Koningssloep. Ook kun je restaurator Ton van Loon vragen stellen over zijn bijzondere project.

De Koningssloep heeft ook wel de bijnaam de ‘Gouden Koets te water’. Hij voer voor het laatst in 1962 met Koninklijk gezelschap over de Amstel. Het Scheepvaartmuseum brengt nu, dankzij een genereuze financiële bijdrage van de BankGiro Loterij en dankzij de specialisten van AkzoNobel, de Koningssloep weer terug in oude staat. Na de restauratiewerkzaamheden kan de prachtige ranke sloep weer te water. Geen beter moment dan de dagen na Prinsjesdag, als heel Nederland de Gouden Koets weer bewonderd heeft, om ook heel Nederland een prachtig onderdeel van de Koningssloep, de ‘Gouden Koets te water’, te tonen.

Bron: www.hetscheepvaartmuseum.nl

Scroll naar boven